Recepty
MAKOVÁ BUCHTA SE SEZÓNNÍM OVOCEM
Recept:
Suroviny na těsto:
- 240 g pšeničné mouky mix hrubá a hladká (cca 1/3 hrubá a 2/3 hladká)
- 50 g makové proteinové mouky - Brandýsáček makový LOCA OLEJE
- 1 kypřící prášek
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 2 vejce
- 1 sklenka mléka
- 70 ml makového oleje LOCA OLEJE
- 1 malý bílý jogurt
- 2 lžíce tvarohu
- sezónní ovoce
Na žmolenku:
- 2 lžíce másla
- 5 lžic hrubé mouky
- 4 lžíce cukru (1/2 třtinového a 1/2 bílého krystal)
Nejprve smícháme vejce s cukrem, přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a makovou proteinovou mouku, olej, jogurt a tvaroh. Mléko doléváme podle hustoty těsta.
Těsto nalijeme do máslem vymazené a hrubou moukou vysypané formy, přidáme ovoce a drobenku.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 C.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BEZLEPKOVÝ MAKOVÝ DORT
Recept:
- 300 g makové proteinové mouky - Brandýsáček makový LOCA OLEJE
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce makového oleje
- 1 banán
- 1 tučný tvaroh
- 1,5 dcl mléka
- Švestková povidla
- Mandle
Recept je vhodný na formu o průměru 20 cm.
Nejprve vyšleháme vejce s cukrem, postupně přidáváme makovou mouku, kypřící prášek, tvaroh, rozmačkaný nebo rozmixovaný banán a mléko. Hotové těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. Zda je těsto upečené, zkoušíme špejlí, která po propíchnutí těsta musí zůstat čistá (těsto se na ní nesmí lepit).
Vychladlý korpus rozřízneme podélně a promažeme švestkovými povidly nebo švestkovým džemem. Dort potřeme i seshora a ozdobíme mandlemi.